Szklarska Poręba jest wspaniałym miejscem do wypoczynku dla miłośników aktywności fizycznej i tych, którzy wolą relaks. Atrakcje turystyczne, takie jak Wysoka Kopa, muzea, aquaparki i zabytki, sprawiają, że jest to doskonałe miejsce na wakacje. Aby jeszcze bardziej urozmaicić swój pobyt, w Szklarskiej Porębie można znaleźć wspaniałe restauracje, które zapewnią doskonałe tradycyjne jedzenie. Dolny Śląsk słynie bowiem z wielu tradycyjnych potraw. Historia regionu sprawiła, że smaki kuchni niemieckiej, bałkańskiej, romskiej i wielu innych mieszają się tu w sposób wyjątkowy. Ponadto, każdy region ma własne tradycyjne dania. Sprawdź, gdzie zjeść w Szklarskiej Porębie.
Gdzie zjeść regionalne dania w Szklarskiej Porębie?
Szklarska Poręba, położona w Kotlinie Jeleniogórskiej, przyciąga turystów przez cały rok. Po wspinaczce na Szrenicę i Śnieżkę, można się skusić na tradycyjne, jak i europejskie dania w jednej z tamtejszych restauracji. Sprawdź, które miejsca warto odwiedzić, będąc w Szklarskiej Porębie i chcąc doznać prawdziwej kulinarnej uczty! Poniżej lista kilku najciekawszych i najchętniej odwiedzanych adresów na kulinarnej mapie Karkonoszy.
Karczma Karkonoska
Karczma Karkonoska położona jest w samym sercu Szklarskiej Poręby, przy głównym szlaku turystycznym prowadzącym na Szrenicę. Restauracja specjalizuje się w daniach mięsnych oraz pierogach – w menu znajdziemy aż cztery rodzaje tych ostatnich, w tym regionalne pierogi karkonoskie podawane z zasmażaną kapustą. Dla turystów i odwiedzających szef kuchni przygotował z kolei specjalny placek ziemniaczany po karkonosku oraz tradycyjną kwaśnicę z ziobrem.
Karczma Marcela
Karczma Marcela to miejsce w Szklarskiej Porębie, w której można poczuć prawdziwą atmosferę tradycyjnej gospody lub karczmy. Odwiedzający z pewnością zjedzą tu regionalnie i smacznie oraz napiją się znakomitego trunku. Specjalnością lokalu jest Talerz Marcela, który składa się z trzech rodzajów grillowanego mięsa i dodatków.
Karczma na Winklu
W Szklarskiej Porębie, gdzie można łatwo dotrzeć pieszo do naszych południowych sąsiadów, bez przekraczania granicy, znajduje się miejsce, w którym warto skosztować dobrego czeskiego piwa i regionalnych potraw. Najlepsze trunki czeskie można odnaleźć w Karczmie na Winklu, która oferuje również tradycyjne dania zarówno z Polski, jak i Czech.
Karczma ta posiada wygląd charakterystyczny dla tradycyjnych czeskich knajp, z surowym, przestronnym i domowym wnętrzem urządzonym w drewniane ławki i stoliki z kraciastymi obrusami. W karczmie podawane są wyśmienite dania kuchni polskiej, w tym wiele dań o góralskich wpływach. Na liście dań znaleźć można między innymi różnego rodzaju zupy, w tym popularną kwaśnicę z ziobrem, oraz dania mięsne.
Jeśli szukasz odpowiedniego miejsca na jedzenie regionalne w Szklarskiej Porębie, Karczma na Winklu z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom.
Karczma Hutnika
Po drodze do jednej z ciekawszych atrakcji Karkonoszy, czyli wodospadu Szklarka, mieści się Karczma Hutnika, w której serwuje się prawdziwą kuchnię regionalną. Najbardziej znaną potrawą jest domowy przepis na pierogi, a także specjał regionu – sikorki karkonoskie, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem czosnku i majeranku, podawane z kwaśną śmietaną. Co roku właściciele karczmy współorganizują z ośrodkiem kultury i sportu Leśna Huta Dzień Hutnika, gdzie można skosztować regionalnych dań.
Restauracja Bergo
Bergo to miejsce, które zadbało o swoje korzenie kulinarne, inspirowane tradycyjną kuchnią Karkonoszy. W restauracji kultywuje się regionalne dziedzictwo kulinarne, a szefowie kuchni fascynują się pradawnymi recepturami. Lokal korzysta wyłącznie z sezonowych produktów, które są dostarczane przez lokalnych dostawców. Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść w Szklarskiej Porębie dania regionalne, to karczma karkonoska Bergo jest właściwym wyborem.
Menu tego miejsca oparte jest na bogactwie regionalnych specjałów i prastarych receptur, co czyni je jednym z kluczowych punktów w atrakcyjnej ofercie. W karczmie Bergo znajdziesz przepyszny krem z żurku na maślance sudeckiej, aromatyczny bulion rybny z pstrąga, oraz rozgrzewający rosół z kaczki z ziołowymi kluskami kładzionymi. To jednak nie wszystko, bo na liście specjałów znaleźć można również pierogi z dziczyzną oraz pstrągiem wędzonym.
Jeśli zatem poszukujesz autentycznego doświadczenia kulinarnej podróży po Karkonoszach, Bergo to miejsce, gdzie warto zasmakować w regionalnych przysmakach. Szklarska Poręba jedzenie regionalne i karczma karkonoska z ciekawym menu – to wszystko znajdziesz właśnie tutaj.

Restauracja U Hochoła
W restauracji U Hochoła główne skrzypce grają produkty znane z kuchni regionalnej Karkonoszy – to one stanowią podstawę dań serwowanych w tym miejscu. Warto wspomnieć również o browarze Mariental, w którym od lat doświadczony piwowar tworzy autentyczne piwa rzemieślnicze, które doskonale pasują do dostępnych dań. Ich jakość została uznana w wielu konkursach piw rzemieślniczych. W menu na szczególne uznanie zasługują piwne pieczone żeberka z sosem barbecue, a także pstrąg z lokalnej hodowli oraz pieczone kacze udo, które jest podawane z drożdżowymi pyzami, jabłkiem z żurawiną i modrą zasmażaną kapustą.
Młyn Łukasza
Restauracja Młyn Łukasza położona jest w centrum miasta i szczyci się swoją lokalnością. Gościom oferuje ona pyszne dania kuchni polskiej i czeskiej przygotowywane z naturalnych składników od lokalnych dostawców. W menu można znaleźć między innymi smaczny gulasz mięsny podawany w chrupiącym chlebie, kacze udko po karkonosku czy polędwicę z kamiennogórskim serem pleśniowym.
Michałowa Gospoda
Michałowa Gospoda jest idealnym miejscem, aby zjeść smacznie i spędzić miło czas. Możesz skosztować tam klasycznych góralskich dań, takich jak placek po węgiersku, żur w chlebie czy golonka w sosie. A niezwykły wystrój karczmy wprowadzi Cię w niezapomniany klimat.
Dowiedz się więcej o Karkonoszach.
Źródło fotografii: https://unsplash.com