Jedzenie

Smaki rodem z gór, czyli specjały kuchni karkonoskiej

Smaki rodem z gór, czyli specjały kuchni karkonoskiej

Jeśli mówimy o Karkonoszach, to większość osób wskaże na Śnieżkę, Świątynię Wang, Ducha Gór, urocze skałki i przygotowane stoki narciarskie. Jednak często zapomina się o kulinarnych aspektach związanych z tym regionem. Większość ludzi nie ma pojęcia, że istnieje tam tradycyjna kuchnia karkonoska. Z jakich potraw słyną Karkonosze? Sprawdź kilka popularnych tradycyjnych specjałów tego regionu!

Czym wyróżnia się kuchnia karkonoska?

Pytanie o to, czy w Karkonoszach jedzenie jest takie samo, jak w innych częściach Polski, wynika z historii tego regionu. Potomkowie ludzi, którzy przybyli tu po II wojnie światowej, naturalną koleją rzeczy przywieźli ze sobą własne kulinarne tradycje, które są dobrze znane w całej Polsce. Jednakże miejscowe dania znane z przedwojennej kuchni Sudetów nadal są serwowane w lokalnych restauracjach. Karkonosze to region położony na granicy, więc kuchnia na tym obszarze łączy wpływy polskie, kresowe, śląskie, łużyckie, niemieckie i czeskie. Dzięki temu w Karkonoszach nie można narzekać na brak kulinarnych wrażeń.

Lokalne karkonoskie sery

Górale z Karkonoszy nie hodowali owiec, dlatego ich tradycyjna kuchnia nie zawierała popularnych oscypków. Mieszkańcy regionu przygotowywali sery z mleka koziego i krowiego, których smak wzbogacano ziołami i bylinami z okolicznych łąk i lasów. Te dodatki sprawiały też, że wyrabiane sery nie jełczały. Ser Kozi Łomnicki jest obecnie uznawany za symbol regionu i uzyskał wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa w 2010 roku. Jego historia jest złożona i związana z przesiedleniami z Kozłowszczyzny oraz z napoleońskimi Francuzami, którzy wprowadzili do tych okolic techniki produkcji serów podpuszczkowych. Produkt ten powstaje od lat 40. XX wieku we wsi Łomnica, niedaleko Karpacza.

Produkcja serów Łomnickich opiera się na naturalnym mleku kozim, które zawiera szereg naturalnych bakterii. Przy produkcji zwraca się szczególną uwagę na jakość surowca, dlatego kozy pasą się na ekologicznych łąkach pełnych aromatycznych bylin. Dodatkowo wszelkiego rodzaju chemiczne dodatki są całkowicie wykluczone. W efekcie, sery Łomnickie posiadają delikatny smak i charakteryzują się lekką słonawością i kwaskowatością, która z czasem zanika. Często wzbogaca się je odpowiednio dobranymi ziołami, dzięki czemu powstają różne odmiany tego sera.

Regionalne zupy

Przeglądając menu z lokalnymi potrawami, na pewno traficie na kyselo karkonoskie (inaczej Krkonošské kyselo). Nazwa ta wskazuje na jej pochodzenie czeskie. Zupa ta składa się z zakwasu chlebowego, grzybów z tutejszych lasów, cebuli, ziemniaków, jajka i kminku. Dziś to sycące i smaczne danie, które przygotowywali niegdyś ubodzy mieszkańcy gór. 

Osoby, które mają bardziej wyraziste preferencje smakowe, na pewno skuszą się na karkonoski ukrop – lokalną wersję zupy czosnkowej. Przygotowuje się ją na maśle i przyprawia kminkiem, a podaje w talerzu wypełnionym pokrojonym chlebem. Kuchnia karkonoska oferuje zarówno potrawy mięsne, jak i jarskie – kyselo oraz ukrop. Nie można też zapomnieć o pysznej lokalnej wersji kwaśnicy. Ta potrawa „po karkonosku” zawiera żeberka oraz ziemniaki – na pewno można się najeść.

Karkonoskie dania główne

Karkonoskie sejkory, zwane też sikorami, są jednym z najbardziej klasycznych lokalnych dań. Są one wersją placków ziemniaczanych, zrobionych z grubo startych ziemniaków, jajka, czosnku i majeranku, a ich charakterystycznym składnikiem jest mleko. Oryginalnie były one pieczone bezpośrednio na płycie pieca.

Lasy górskie są źródłem wielu grzybów, dlatego nie dziwi, że kuchnia karkonoska chętnie ich używa. Jedną z najbardziej znanych potraw, która je wykorzystuje, jest hubnik – zapiekanka na bazie kaszy jaglanej i grzybów. Jest ona szczególnie ważna dla Czechów, gdyż spożywana jest podczas wigilijnych spotkań.

Regionalne ciasta 

Karkonoska kuchnia również oferuje słodkie dania. Miód był od dawna częścią diety mieszkańców tego regionu. Współczesne gospodarstwa pszczelarskie, takie jak Pasieka Karkonoska, nawiązują do tych tradycji. Ich głównym produktem jest Leśny Miód, który został odznaczony Zieloną Doliną Żywności i Zdrowia oraz Karkonoską Marką Lokalną. Jego niepowtarzalny smak jest wynikiem połączenia nektaru z górskiego klonu, jaworu, borówki i spadzi z drzew. Właściciele pasieki zapewniają, że cały proces produkcji jest zgodny z zasadami ekologii, a ule są budowane z naturalnych materiałów.

Dowiedz się więcej o Karkonoszach.

Źródło fotografii: https://unsplash.com

Udostępnij

HOla
O autorze

Jestem założycielką Karkonosze Noclegi, portalu dedykowanego miłośnikom gór i turystyki. Moje wykształcenie w dziedzinie turystyki i rekreacji, połączone z pasją do wspinaczki i podróżowania, pozwoliło mi zgromadzić bogate doświadczenie, które chciałabym podzielić z innymi. Jako ekspertka i instruktorka wspinaczki, doskonale rozumiem potrzeby turystów i jestem w stanie dostarczyć im najwyższej jakości informacji o noclegach i atrakcjach Karkonoszy. Moim celem jest zachęcenie jak największej liczby osób do odkrywania piękna Sudetów i zdobywania górskich szczytów. W wolnym czasie podróżuję i zgłębiam historię Sudetów, co dodatkowo wzbogaca moją ofertę dla odwiedzających Karkonosze. Mam nadzieję, że dzięki mojej pracy, Karkonosze staną się dostępne dla każdego.