Kuchnia Dolnego Śląska jest znana z bogactwa swoich smaków. Historia tego regionu południowo-zachodniej Polski sprawiła, że kuchnia ta jest mieszanką wielu różnych dań, w tym kuchni niemieckiej, bałkańskiej, romskiej i nie tylko. Ilość karczm i restauracji serwujących lokalne przysmaki to najlepszy dowód na wielkie uznanie, jakim cieszy się ta kuchnia. W tym artykule poznasz kilka popularnych tradycyjnych potraw karkonoskich.
Specjały kulinarne z Karkonoszy
Jeśli byliście kiedykolwiek w regionie Dolnego Śląska, to wiecie, że jego kuchnia opiera się głównie na ziemniakach. Ale to nie jedyna osobliwość tej kuchni, która powstała przez lata, łącząc w sobie wpływy polskie, czeskie, niemieckie i kresowe. Kulinaria dolnośląska jest zatem znacznie bardziej złożona i szanuje tradycję. Jakie dania są najbardziej popularne?
Karkonoskie kyselo
Karkonoska zupa gotowana na zakwasie chlebowym uznawana jest za królową dań tego regionu i można ją znaleźć w wielu lokalnych restauracjach. Jest to pozycja w menu obowiązkowa dla regionu Karkonoszy i Podkarkonoszy.
Sejkory
Sejkory Karkonoskie to regionalny rodzaj placka ziemniaczanego, który cieszy się dużą popularnością na różnych festynach i jarmarkach związanych z Karkonoszami. Przygotowuje się je poprzez pieczenie bezpośrednio na płycie pieca, a w przeszłości był to danie bardzo często spotykane szczególnie wśród biedniejszych warstw społecznych, ponieważ jego przygotowanie wymaga zazwyczaj użycia takich produktów, które są dostępne w każdym gospodarstwie domowym.
Hubník
W Boże Narodzenie najlepiej sprawdzi się staroczeski grzybowy kuba, czyli Houbanec, Hubník. To danie tradycyjne, które gościło na czeskich wigilijnych stołach od wieków. Kiedyś nazywano je Czarnym Kubą z powodu dużej ilości grzybów, które nadawały mu kolor. W tamtym okresie jeszcze nikt nie słyszał o karpiu, kotlecie schabowym czy sałatce ziemniaczanej.
Klouzáky
Klouzáky są tradycyjnym daniem z karkonoskich ziemniaków, zwanym także „włochatymi” knedlikami. Składa się z ziemniaków, mąki krupczatki, bułki tartej, jajka, cebuli, skwarek (słoniny), smalcu, kapusty kiszonej i soli. Gotowe knedliki należy podawać z podsmażonymi skwarkami, drobno posiekaną smażoną cebulą i podgrzaną kapustą. Do ciasta można dodać także posiekane, ugotowane grzyby, zioła lub kapustę kiszoną. Knedliki mają formę klusek o wielkości orzecha włoskiego.
Pumprnikl
Ludzie w Karkonoszach i Podkarkonoszach, mimo biedy i oszczędności, starali się osłodzić sobie świąteczne chwile poprzez przygotowanie tradycyjnego piernika o kształcie „cukierka”, zwanego pumprnikl. Przepis ten zawierał mąkę pszenną, miód, karmel z dzikiej róży, mąkę z żołędzi i rokitnika oraz sok z dzikiej róży.
Zelníky
Zelníky (placki) to tradycyjne danie karkonoskie i podkarkonoskie, które przygotowuje się z kapusty. Składniki: 500 g mąki, 150 g smalcu, 400 g kiszonej kapusty odciśniętej i pokrojonej, 2 jajka (jedno ubite), garść świeżo posiekanego majeranku, sól.
Kucmoch
W kuchni karkonoskiej bez wątpienia królują ziemniaki, stąd niemal w każdej okolicznej restauracji znaleźć można tradycyjne placki ziemniaczane. Ziemniaki serwowane są również na słodko jako kucmoch, czyli regionalny smakołyk przygotowywany z ciasta ziemniaczanego i podawany zwykle z makiem i cukrem pudrem.
Dowiedz się więcej o Karkonoszach.
Źródło fotografii: https://unsplash.com